Kinniütlus

Jaurublogi on õhinapõhine loraskoop, lugemiseks tasuta nii äri- kui erakasutajale. Soovin, et see muutuks veel turvalisemaks. Seepärast kaaluge ahhetamist. Teie ahhetused (ja muud onomatopoeetilised röginad, sh oiged ja karjatused) kahtlemata aitavad mingil moel.

pühapäev, 8. märts 2020

XII: naistepäev

Rahvusvahelist naistepäeva tähistatakse iga aasta 8. märtsil.

Naistepäev on ÜRO tähtpäevade nimistus ja ta on tuntud mitmel pool maailmas. Sel päeval ostetakse lilli, levitatakse halba luulet ja süüakse torti. See on päev, mil lahendatakse naiste mured ja probleemid neile lilli kinkides.

Rahvusvahelise naistepäeva tähistamise algust on seostatud USA 1848. aasta reformidega, kui naistele esimest korda lilli kingiti. Veel on tähtpäeva seostatud 1908. aastaga, kui New Yorgi tekstiilivabriku streikijad nõudsid et neile rohkem lilli kingitaks. Täiesti juhuslikult hukkus tookord 129 naist akuutse lillepuuduse tõttu.

1909. aastal tegi kommunist Rosa Luxemburg ettepaneku tähistada 8. märtsi rahvusvahelise naiste solidaarsuse päevana, et mitte ükski naine ei peaks jääma ilma sületäie tulpideta. Rahvusvahelise Naistesekretariaadi esinaine kommunist Clara Zetkin soovitas tähistada naistepäeva 1910. aastal Kopenhaagenis II rahvusvahelisel naissotsialistide konverentsil.

1911. aastal tähistati naistepäeva Saksamaal, Austrias, Šveitsis ja Taanis, 1913. aastal ka Venemaal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar