Kinniütlus

Jaurublogi on õhinapõhine loraskoop, lugemiseks tasuta nii äri- kui erakasutajale. Soovin, et see muutuks veel turvalisemaks. Seepärast kaaluge ahhetamist. Teie ahhetused (ja muud onomatopoeetilised röginad, sh oiged ja karjatused) kahtlemata aitavad mingil moel.

teisipäev, 24. märts 2020

XIX: ligikaudseid rehkendusi (mida ma teile ei näita)

Nii, kunagi otsustasin üksinda maratoni joosta. Tegin seda kilomeetrisel ringil - nii oli kõige lihtsam endale joogipunktid korraldada. Ilma tankimata ei tohiks enamik inimesi sellist asja ette võtta. Muidugi oli kilomeetrisel ringil väga igav ja üksi oli väga igav ja oli aega mõelda ja kolmekümne neljandal kilomeetril otsustasin katkestada. Uskusin, et jõuaksin lõpuni, jõudu oli veel küll, aga see tundus olevat tahte triumf, samas kui katkestamine tundus olevat piinliku praalimismaterjali mittehankimise, mõistuse, analüüsivõime ja veel umbes kümne tunduvalt sümpaatsema asja triumf. Kui oled otsustanud pea ahju pista, aga viimasel hetkel tundub seal ilgelt palav, siis ei ole õige mitte otsusele truuks jääda, vaid pigem ikka meelt muuta.
Aga see kõik meenus mulle seoses itaallasega, kes jooksis rõdul maratoni. Karantiini ajal on see täiesti mõistetav ja kiiduväärne. Ma tahan tema saavutuse suuruse rõhutamiseks täpsustada paari asja:
- järge pidada on kohutavalt raske. Isegi kilomeetriste ringide loendamine võib sassi minna. Loodetavasti vedas ta pruut paberile kriipsukesi.
- kui ta eksis seitsmemeetrisel lõigul igal ringil kahekümne sentimeetriga, siis jooksis ta tegelikult üpriski palju rohkem või vähem. See sobib matemaatikaõpikusse ülesandeks, ma ei anna teile vastust ette. Muide, kuidas ta üldse distantsi mõõtis? Õige oleks oma keha keskpunkti, raskuskeskme järgi, tundub mulle.
- kui ta keeras kogu aeg ümber ühe õla, siis, noh, sellest tuleneb ka igasuguseid asju.
- Ta pmst peatus igal pöördel, kuidas siis teisiti. Nüüd mõelge oma auto kütusekulu peale kui a) te sõidate maanteel ühtlaselt 50 kmh (kõrvaline maantee, te pole kellelgi jalus) või b) kiirendate viiekümnemeetristel lõikudel, peatute, kiirendate, peatute. Muidugi sõltub see kiirenduse ja pidurduse äkilisusest, aga igal juhul peaks erinevus olema mitmekordne.

Loodetavasti saab see düüd ise ka aru, et tema pingutus ületas nn tavamaratoni päris mitme näitaja poolest päris tublisti.

Selline väike, ent ülioluline kommentaar teie päeva valgustama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar